De ‘veilige’ route loopt dood

→ Het is letterlijk en figuurlijk pijnlijk dat velen onder ons elke dag, week in week uit in pijn leven, gemiddelde 6,5 (!) jaar in chronische pijn. Dat ze hiervoor allerlei spullen kopen zoals een nieuw matras of kussen, een brace of een andere gadget. Dat men spuiten laat zetten tot het ondergaan van operaties aan toe om tot een pijnvrij leven te komen.

Het is een route die geaccepteerd is, ‘veilig’ en vertrouwd. Een route die doodlopend is want het levert nog steeds in heel veel gevallen hetzelfde resultaat op: pijn en klachten. Waarbij als mensen medicijnen gebruiken vaak last hebben van bijwerkingen waardoor hun lichaam en geest er vaak nog slechter aan toe zijn.

Een val, een breuk of een kneuzing doet echt pijn maar ebt weg naarmate de tijd vordert. Helaas weggestopte emotionele en mentale pijn verdwijnt niet; die is als een constante ruis aanwezig. Als je die ruis weghaalt is de pijn weg. Zo simpel is het. Geen makkelijke weg en geen quick fix. Er is werk aan de winkel eh brein. Je brein heb je op nieuw te trainen.

Duurzame verbetering

Laat me deze inschatting geven dat jij als therapeut dit herkent. Dat jij er ook vanuit gaat dat lichamelijke klachten veelal een uiting zijn van heel iets anders. Dat het bewandelen van alleen de route van aanpak van het lichamelijke jouw cliënten ook niet de duurzame verbetering gaat geven die ze graag willen. Je betrekt om het zo maar te zeggen het hele leven van je cliënten in je diagnosefase zodat je zoveel mogelijk aspecten betrekt in de achtergrond van de klachten.

Waarheid

2,25 miljoen mensen hebben elke dag chronische pijnen, en dusdanig dat het ze invalideert, aan huis kluistert, hun leven vergalt en dat alleen omdat de route van medicijnen als waarheid geaccepteerd wordt en er niet toe gegeven wordt dat die strategie eindig is.

Onmenselijk is het dat we de lichamelijke aanpak, route of strategie belopen want we bevinden ons hierdoor in de meeste gevallen op een doodlopende weg.

Verbazingwekkend vind ik dat we de inzichten van de neurologie met zijn belangrijke kennis over het reptielen en emotionele brein ontwijken om toch weer puur lichamelijke oplossingen te zoeken die via het brein veel beter op te lossen zijn.

Oorsprong in ons brein

De meeste klachten hun oorsprong hebben in het brein. Het klopt wat ze zeggen, het zit tussen onze oren. We zijn niet gek – we voelen de pijn – alleen laat nou die emotionele en/of mentale pijn het autonoom zenuwstelsel van slag brengen. Deze verandering van doorbloeding die het in je lichaam creëert is zo pijnlijk dat je door een muur met jezelf wil lopen om er maar vanaf te zijn.

We hebben een heel andere aanvliegroute te ontwikkelen, zodat je duurzame strategieën leert om pijnvrijheid te verwerven.

Afleidingstrategiën

Wat werkt voor de korte termijn is het volgende: Pijn onderdrukking door pijnstillers, door spuiten en door nutteloze operaties met lange revalidatie. Nog maar eens een oefeningetje, nog een nieuw matras of hoofdkussen of een stoel voor ons bureau. Of allerlei afleidingsstrategieën als eten, drinken, tv kijken of hard werken of …. Vul maar in.

De langere termijn aanpak betekent oorzakelijk nagaan wat de reden (-en) is dat iemand deze klachten heeft. Wat staat er allemaal in relatie tot de klachten! Als je dat goed in kaart kan brengen dan kan je een duurzame aanpak samen met je cliënt creëren zodat hij/zij uit de vicieuze cirkel van (pijn) klachten kan komen.

Welke strategie heeft jouw voorkeur? Laat het me weten via info@healingresetcompany.nl.